Mindehøjtidelighed i anledning af Generalmajor J. F. Classens 300-års fødselsdag den 11. februar 2025 i Gjethuset i Frederiksværk. DEL 2.

 

Memorial ceremony on the occasion of Generalmajor J. F. Classen 300-years birthday the 11. February 2025 in Gjethuset in Frederikværk. PART 2.

 

 

 

Tekst og fotos Erik K Abrahamsen, 2025

 

 

 

Gjethuset, Frederiksværk tirsdag den 11. februar 2025:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Gjethuset, Frederiksværk tirsdag den 11. februar 2025. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

 

I år den 11. februar 2025 er det 300 år siden, at Frederiksværks grundlægger generalmajor Johan F. Classen (1725-1792) blev født.

Begivenheden fejres ved en mindehøjtidelighed med kransenedlæggelse ved Johan F. Classens sarkofag i Vinderød Kirke den 11. februar 2025 kl. 12-13, hvortil alle er velkomne. Se min artikel på min hjemmeside danculture.dk:(Klik på tekst)

 

Samme eftermiddag den 11. februar 2025 er der en 300-års fødselsdagsfejring i Gjethuset kl 15-17, hvor alle er velkomne.

Arrangører er Industrimuseet Frederiksværk i samarbejde med Halsnæs Bibliotekerne og Gjethuset.

Program for 300-års fødselsdagsfejring i Gjethuset kl 15-17:

1. Tag selv bord med kaffe og kager doneret af lokale bagere.

2. Åbent tegnebord hvor du kan tegne din egen version af nutidens og fremtidens Frederiksværk.

3. Foredrag om fødselaren Johan Frederik Classen af tidligere museumschef Frank Allan Rasmussen. Gratis adgang.

4. Dyk ned i lokalhistorien med Frederiksværks unikke fortid.

5. Fælles fødselsdagssang som en hyldest til J. F. Classen på hans 300-års fødselsdag.

6. 5 små kanoner påfyldes krudt som antændes og udløser et stort brag og krudtrøg foran Gjethusets hovedindgang.

 

Palæet, Torvet 1 var bolig- og administrationsbygning for Frederiks Værks inspektør. Idag er huset fredet:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Palæet, Torvet 1 var bolig- og administrationsbygning for Frederiks Værks inspektør. Til venstre ses fløj af Gjethuset og til højre ses tårnet af Frederikværk Kirke. Foto den 4. februar 2025 af Erik K Abrahamsen.

 

Frederiksværk 1717-92:

Industrimand, godsejer og legatstifter Johan Frederik Classen  anlægger i 1756 et krudtværk og bygger kanonstøberiet “Gjethuset”, som han er leder for og hvorfra han leverer krigsmateriel til den danske konges hær og flåde de næste mange år til sin død i 1792.

Medarbejderstaben i kanonfremstillingen og krudtproduktionen er på flere hundrede personer, som får tilbudt boliger der gør at en by opstår omkring kanon- og krudtværket og disse boliger bliver begyndelsen til Frederiksværk – Danmarks første industriby:

Prospect Fridrics Wærckske Etablissement – set fra Syd West:

Foto fra folder. Udsnit.

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Prospect Fridrics Wærckske Etablissement – set fra Syd West. Udsnit. Foto fra folder den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

Ovenstående prospekt er inspireret af original tegning af Frederiksværk, som hænger i dagligstue på Corselitze Gods på Falster.

 

Johan Frederik Classen, født 11. februar 1725 – død 24 marts 1792

– LIV og VIRKE:

I 1749 som 24-årig var Johan F. Classen med i det følge under ledelse af admiral Andreas Rosenpalm, som fulgte med Kong Frederik den 5 s besøg i Norge. Johan F. Classen besøgte det nybyggede Moss Kanonstøberi og fik kontakt med indflydelsesrige norske forretningsmænd. Han bliver ansat som kommissær for Moss kanonstøberi og leverer de næste 10 år krigsmateriel bl. a. til den danske Landetats generalkommissariat samt til bareskstaten Algier for beskyttelse mod sørøveri gennem Middelhavet mod danske handelsskibe med varer fra København t/r til danske kolonier i  bl. a Trankebar i Indien.

Hans nære forbindelse med Kong Frederik 5 (Konge af Danmark og Norge  1746-66) gjorde, at kongen i 1756 skænkede ham i kompagni med købmanden etatsråd Just Fabritius og hans Agatmølle. Denne mølle var beliggende ved det i 1717-19 udgravede ca. 10 m brede og ca. 2-3 km  lange afløb med et fald på ca. 6 meter fra Danmarks største sø Arresø til Roskilde Fjord. Her anlægger Classen og Fabritius et krudtværk og et støberi for metalkanoner. Denne virksomhed bliver starten på Frederiksværk. I 1762 var der fire krudtmøller i brug  med ialt 204 stamper og der støbtes ugentlig  4-5 sekspundige metalkanoner med en medarbejderstab på 305 arbejdere plus stedets hovbønder.

 

Den i 1717-19 udgravede kanal løber fra Arresø gennem centrum af Frederiksværk og videre ud til Roskilde Fjord:

Torvet med udsigt til det nyrenoverede område “Mølledammen” ud til og omkring Arresø Kanals bolværk:

Udsigt mod Frederiksværk Kirke og Industrimuseum Frederiksværk med Arsenalet og Projektilmagasinet ud til Torvet bag flagstang med Dannebrog vejrende.

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Den i 1717-19 udgravede kanal løber fra Arresø gennem centrum af Frederiksværk og videre ud til Roskilde Fjord. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen.

Industrimuseum Frederiksværk med Arsenalet og Projektilmagasinet og med buste i bronze af Johan Frederik Classen 1725-1792:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Industrimuseum Frederiksværk med Arsenalet og Projektilmagasinet og med buste i bronze af Johan Frederik Classen 1725-1792. Foto den 4. februar 2025 af Erik K Abrahamsen.

Mølledammen: Arresø Kanal løber her fra øst under bro over Nørregade og videre i 2 retninger:

1. ligeud gennem Turbinehuset og et fald på 4-5 meter videre mod vest direkte til Roskilde Fjord og

2.drejning mod nord videre frem til det tidligere krudtværk med vand-og stampemøller, idag Krudtværksmuseet, Industrimuseet Frederiks Værk.

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Mølledammen: Arresø Kanal løber her fra øst under bro over Nørregade og videre i 2 retninger: Til højre sidekanal mod nord til Krudtværket og lige ud via Turbinehuset  med vest i 4 m fald med afløb i Roskilde Fjord. Foto 17. oktober 2024 af Erik K Abrahamsen,

Kanalens nordlige arm der løber frem til Krudtværket:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Kanalens nordlige arm der løber frem til Krudtværket. Foto 17. oktober 2024 af Erik K Abrahamsen

 

Krudtværkmuseet i Frederiksværk:

Her ved det nyrenoverede Krudtværkstorv mellem Arresø Kanal og Nørregade drejer kanalen skarpt 90 grader mod vest under vejen og gennem Krudtværkets vand- og stampemøller.

Krudtværket blev etableret i 1756 og efter at en sidekanal til Arresø Kanal blev udgravet startede krudtproduktionen i 1758 og krudtproduktionen fortsatte helt frem til 1970´erne. Værkets maskiner blev drevet af vandhjul og  kan idag sammen med ældre produktionsbygninger fra 1800-tallet opleves både indefra og udefra.

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Krudtværkmuseet i Frederiksværk. Foto 4. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

 

Fra Mølledammen løber den udgravede kanal fra Arresø gennem Frederiksværk ligeud gennem Turbinehuset og et fald på 4-5 meter videre mod vest direkte til Roskilde Fjord.

Turbinehuset hvor kanalen løber igennem med et fald på ca. 4  m:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Frederiksværk. Turbinehuset hvor kanalen løber igennem med et fald på ca. 4  m. Foto  i retning øst mod Torvet med Frederiksværk Kirke den 17. oktober 2025 af Erik K Abrahamsen

urbinehuset hvor kanalen løber igennem med et fald på ca. 4  m:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Frederiksværk. Turbinehuset hvor kanalen løber igennem med et fald på ca. 4  m. Foto  i retning øst mod Torvet med Frederiksværk Kirke den 17. oktober 2025 af Erik K Abrahamsen

 

Statue af kanonstøberiarbejder opstillet på Torvet i Frederiksværk:

I baggrunden ses Industrimuseum Frederiksværks bygning Arsenalet og Projektilmagasinet.

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Statue af kanonstøberiarbejder opstillet på Torvet i Frederiksværk. Foto den 4. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

 

I 1760 ønskede Fabritius at trække sig tilbage fra ejerskabet i Frederiksværk og solgte værket til Kong Frederik 5 for 130.000 rigsdaler, mens Johan Frederik Classen overtog funktionen som øverste leder af Frederiksværk med både kanonfremstilling og krudtværk. Johan F. Classen leverer de næste mange år krigsmateriel til til den danske enevældestat under både Frederik 5 (Konge af Danmark og Norge 1746-66)og fra 1766 under Christian den 7 (Konge af Danmark og Norge 1766-1808) og allerede fra 1784 reelt regerende under hans søn Frederik den 6 ( Konge af Danmark og Norge 1808-14 og kun af Danmark 1814-39).

Johan Frederik Classen var på alle måder begunstiget af samtidige 3 konger både handelsmæssigt og fortjentmæssigt. I 1775 fik han titel af  generalmajor og blev samme år ridder af Dannebrog med storkors og fra 1783 titel af Ekscellence.

I 1789 opretter Johan F. Classen sit testamente, hvor hans store formue og alle hans ejendomsbesiddelser indgår i Det Classenske Fideicommis – en fond der yder støtte til almene formål i Kongeriget Danmark bl. a. bød testamentet af der skulle oprettes en agerdyrkningsskole. Frederiksværk Kanonstøberi og Krudtfabrik indgår ikke i fondens aktiver.

Den 24. marts 1792 dør Johan Frederik Classen på Arresødal 67 år gammel.

Frederiksværk Kanonstøberi og Krudtfabrik blev i en kodicil af 23. marts 1792 tilbudt prins Carl af Hessen, som mod en vis afgift overtog al våbenproduktion i Frederiksværk.

Johan F. Classens yngre bror geheimekonferensråd Peter Hersleb Classen den ældre (1738-1825) indgik i Det Classenske Fideicommis bestyrelse og arbejdede til sin død for at fuldbyrde sin storebrors intentioner og fondens formål. I 1793 blev han ridder af Danneborg og 1823 ridder af Elefantordenen.

 

300-års fødselsdagsfejring i Gjethuset kl. 15-17:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Gjethuset. Hovedindgang. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

Foran Gjethusets hovedindgang har Dansk Kanoner Selskab placeret et antal små kanoner i mange størrelser til brug i fødselsdagsfejringen af J. F. Classen:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Foran Gjethusets hovedindgang er der placeret et antal små kanoner i mange størrelser til brug i fødselsdagsfejringen af J. F. Classen. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen.

I Gjethusets kanonstøbehaller er opstille plancher med temaer “Classen og Frederiks Værk” og “Kanonstøberiet”

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

I Gjethusets kanonstøbehaller er opstille plancher med temaer “Classen og Frederiks Værk” og “Kanonstøberiet” Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

Planche “Classen og Frederiks Værk”:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Planche “Classen og Frederiks Værk”. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen.

Planche “Kanonstøberiet”:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Planche “Kanonstøberiet”. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen.

Åbent tegnebord hvor du kan tegne din egen version af nutidens og fremtidens Frederiksværk – for børn og voksne:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Gjethuset. Åbent tegnebord hvor du kan tegne din egen version af nutidens og fremtidens Frederiksværk – for børn og voksne. Foto den 11. februar 2015 af Erik K Abrahamsen

Åbent tegnebord hvor du kan tegne din egen version af nutidens og fremtidens Frederiksværk – for børn og voksne:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Åbent tegnebord hvor du kan tegne din egen version af nutidens og fremtidens Frederiksværk – for børn og voksne. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

Kl. 15  er der velkomsthilsen fra arrangørerne til alle fremmødte i Gjethusets gamle kanonstøbehaller fra 1756:

Arrangører er Industrimuseet Frederiksværk i samarbejde med Halsnæs Bibliotekerne, Halsnæs Musik- og Billedskole og Gjethuset.

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Velkomst fra arrangørerne til alle fremmødte i Gjethusets gamle kanonstøbehaller fra 1756. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

Et udsnit af de fremmødte som lytter på  arrangørernes velkomsthilsen:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Et udsnit af de fremmødte som lytter på  arrangørernes velkomsthilsen. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

Kanonsalut arrangeret af Dansk Kanoner Selskab:

Nu hvor fødselsdagsfejringen er påbegyndt opfordres alle til at gå ud foran Gjethusets hovedindgang for at opleve, at de

6 små kanoner påfyldes krudt som antændes og udløser et stort brag og krudtrøg foran Gjethusets hovedindgang:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Kanonsalut. 6 små kanoner påfyldes krudt som antændes og udløser et stort brag og krudtrøg foran Gjethusets hovedindgang. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen.

En mand med frue er udklædt i datidens mode og spiller J. F. Classen og hans ægtefælle:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

En mand med frue er udklædt i datidens mode og spiller J. F. Classen og hans ægtefælle. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen.

Tag selv bord med kaffe og kager doneret af lokale bagere:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Tag selv bord med kaffe og kager doneret af lokale bagere.Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen.

Kl. 15.30 Fælles fødselsdagssang som en hyldest til J. F. Classen på hans 300-års fødselsdag kl 15.30:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Fælles fødselsdagssang som en hyldest til J. F. Classen på hans 300-års fødselsdag kl 15.30. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

Kl. 15.30 Fælles fødselsdagssang som en hyldest til J. F. Classen på hans 300-års fødselsdag kl 15.30:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Fælles fødselsdagssang som en hyldest til J. F. Classen på hans 300-års fødselsdag kl 15.30. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

 

Under hele fødselsdagsfejringen tegnes ved  tegnebord, hvor enhver uanset alder kan tegne sin egen version af nutidens og fremtidens Frederiksværk:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Under hele fødselsdagsfejringen tegnes ved  tegnebord, hvor enhver uanset alder kan tegne sin egen version af nutidens og fremtidens Frederiksværk. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen.

Overalt på tegnebordet ligger A-4 papir med et farvelagt billede af Frederiksværk i sidste halvdel af 1700 tallet:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Overalt på tegnebordet ligger A-4 papir med et farvelagt billede af Frederiksværk i sideste halvdel af 1700 tallet. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen

Fra hele tegnebordet er der frit udsyn til stor Planche over Frederiks Værk 1773:

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Fra hele tegnebordet er der frit udsyn til stor Planche over Frederiks Værk 1773. Foto den 11. februar 2025 af Erik K Abrahamsen.

 

I tilstødende kanonstøbehal er der kl. 16-17 foredrag om fødselaren Johan Frederik Classen af tidligere museumschef Frank Allan Rasmussen. Gratis adgang.

 

Kl. 16.30 forlader jeg Gjethuset efter en underholdende og lærerig 300-års fødselsdagsfejring af Johan Frederik Classen (1725-1792) i enestående omgivelser, hvor jeg oplevede historiens vingesus og nærvær midt i nutidens Frederiksværk.

 

Links: (Klik på tekst)

Til fods på rundtur efterår 2024 til seværdigheder i Frederiksværk – Danmarks første industriby med kanonstøberi, krudtværk- og artillerimuseum

 

 

Tekst og fotos Copyright Erik K Abrahamsen 2025

Alle rights reserved

 

 

 

Melby, Nordsjælland den 16. februar 2025

De bedste hilsner

Erik

 

 

 

 
 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *