Refleksioner på en forårsdag den 30. marts 2021 i København midt i corona pandemi og den trinvise genåbning efter 3 måneders lockdown siden 17. december 2020

 

 

 

Reflections spring 30. march 2021 on a visit to Copenhagen in midst of corona pandemic and the step by step reopening of Denmark after 3 month lockdown since 17. december 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst og fotos Erik K Abrahamsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stemning midt på dagen tirsdag den 30 marts 2021 kl. 12 i forårets varmeste dag 18,6 grader – Amager Torv med Storkespringvandet midt på Støget i København:

Restauranter er stadig lukkede for uden-og inderdørs servering – men strøg- og detailbutikker er nu åben for offentligheden – derfor de mange mennesker overalt i midtbyen.

 

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Amagertorv med Storkespringvandet. Foto 30.marts 2021 kl. 12 af Erik K Abrahamsen.

 

 

 

Det er forår i Danmark. Denne dag tirsdag den 30. marts 2021 har Danmark modtaget en ekstraordinær varmefront fra Frankrig, Holland, Tyskland og England. Da jeg står op i mit fritidshus i Melby, Nordsjælland er luften allerede ekstraordinær varm.

Jeg skal møde min søster Marianne Abrahamsen inde i København City kl. 10. Vi har aftalt et par timers sparringssamtale i lokaler i hendes skriveværksted i en gammel ejendom fra 17-1800 tallet i Brolæggerstræde.

Fra efteråret 2016 til efteråret 2020 skrev min søster bogen om vor oldeforældre maler- og billedhugger Laurits og hustru Ursule Tuxens 14 årige ægteskab 1886-99: “Tuxens breve – mellem kunst og kærlighed”, Frydenlund Forlag, udgivet 4. december 2020. Under hele min søsters 4 års skriveproces nød jeg det privilegium at være en af hendes 3 hovedsparringspartnere.

Min søster er igang med at indstudere et mundligt foredrag, hvor hun ønsker med det talte ord at levendegøre den skrevne fortælling fra hendes udgivne bog. Og i den proces har hun ønsket at inkludere mig som sparringspartner.

Derfor er jeg kl. 8 morgen startet på min køretur i min bil fra mit hjem i Melby, Nordsjælland og de 60 km ind til København. Jeg har min cykel med i bagagerummet.

Jeg ankommer til København, hvor jeg parkerer ved krydset Tagensvej-Jagtvej på grænsen mellem Østerbro og Nørrebro. Her kun 2 km fra København centrum og som genbo til Rigshospitalet på Tagensvej boede jeg i 25 år fra 1987-2012. 

Foto København City:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

 

Kort København City. Foto 15. oktober 2015 af Erik K Abrahamsen.

 

Solen stråler, det er varmt og temperaturen er nu vel 15 grader, mens jeg kører på cykel forbi Panumsinstitutet, Søerne, forbi Botanisk Have og Østre Anlæg med det totalt corona lukkede Statens Museum for Kunst – lukket både under 1. corona lockdown fra 11. marts – 7. juni 2020 og igen under 2. corona lockdown fra 17. dec. 2020 til idag og påregner at genåbne 21. april 2021. 

Regeringen Mette Frederiksen har den 22. marts 2021 indgået en politisk aftale med alle Folketingets politiske partier undtagen Ny Borgelige om en trinvis 5 fases genåbning af Danmark fra den 6. april 2021.

 

Her er de vigtigste datoer (Kilde: Ekstra Bladet den 23. marts 2021)

  • 6. april: Liberale serviceerhverv åbnes med værnemidler og vi ser ind i en delvis genåbning af skolerne
  • 13. april: Indkøbscentre, stormagasiner, arkader mv. med et areal på 15.000 m2 kan genåbne
  • 21. april: Udendørsservering på caféer og restauranter åbner med coronapas. Her åbnes også for museer, kunsthaller samt biblioteker.
  • 6. maj: Åbnes der for indendørsservering med coronapas. Her åbner også konferencer, spillesteder, teatre, og biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter ifølge planen.
  • 21. maj: Tredje fase af kulturlivets genåbning, hvor man åbner resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter. Desuden åbner man indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo mv og legelande, samt dagshøjskoler og aftenskoler.

Mit første stop er Kongens Have. Klokken er kun  9.15 og jeg er næsten alene i haven – møder kun forældre med små børn i klap- og barnevogne.

Udsigt mod Rosenborg Slot bygget 1605-35 af Kong Christian den 4:

 

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Rosenborg Slot, Kongens have. Foto kl ca. 9.15 den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

 

Alle bedene er revet smukt med små spirede planter overalt. Græstæppet er grønt og Rosenborg Slot står majestætisk og flot omgivet af voldgrav og bastioner midt i haven som nabo til Den Kongelige Livgardes Kaserne og ekcersersplads.

Her tæt på slottet ligger den 3-etages Gartnerbolig med sidebygning med tidligere hestestalde og gårdsplads med låge ind til Kongens Have og facade ud til Øster Voldgade og Botanisk Have.

I denne Kongens Haves Gartnerbolig boede min oldefar – maleren Laurits Tuxen (1853-1927) med sin hustru i sit 2´ægteskab (1901-27) Frederikke født Treschow (1856-1946) og hans 2 børn Yvonne (1894-1987) og Nina (1898-1982) fra sit ægteskab (1886-99) med sin første hustru Ursule Tuxen (1862-99) født de Baisieux – fra 1909 til sin død 21. november 1927.

Kongens Haves Gartnerbolig med gårdsplads set fra haven:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Gartnerboligen i Kongens Have. Sidebygningen til venstre er del den tidligere hestestald og senere ombygget til Tuxens atelier. Foto fra haven mod gårdsplads den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

 

Jeg går en runde i Gartnerboligens gårdsplads og mindes de malerier blandt mange, som min oldefar malede i det store atelier, som han indrettede i sidebygningens hestestalde:

Christians X til hest på Christiansborg ridebane, 1919 og

Laurits Tuxen, “Udsigten gennem port i Kongens Have”, 1922:

Laurits Tuxen har stået inde i Gartnerboligens port og malet herfra panorama udsigten mod den blomstrende Kongens Have.

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Laurits Tuxen, Udsigt gennem port i Kongens Have, 1922. Foto på Bruun Rasmussens Auktionshus, Bredgade, København af Erik K Abrahamsen juni 2020.

 

Tuxens atelier med de store panoramavinduer og atelierlokalet er stadig bevaret som opholds- og administrationsstue for vagtmandskabet i Kongens Have.

Fra 2. oktober 1983 og frem til juli 1987 boede jeg i Krystalgade som nabo til Kongens Have. Et par gange om ugen trænede jeg min kondition med løbeture ad Kongens Haves grus stier langs indersiden af havens ydermure. En løberute på ca. 2 km til og fra min bolig.

Kongens Have med krokusbede og de store græsplæner:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Kongens Have. Udsigt mod krokusbede og de store græsarealer. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Min løbetræning har jeg holdt fast ved højt op i årene – jeg er 75 år nu og fortsætter et par gange om ugen med løb, gang og fitness ude og indendøre, alene og med venner. Al den motion som blev grundlagt meget tidligt i min barndom og som jeg har vedligeholdt gennem hele min barndom, ungdom, manddom og alderdom har bevirket, at ingen alvorlig sygdom har ramt mig. Jeg er stadig frisk som en havørn med lav BMI og god kondition.  Det er en uvurderlig gave!

Jeg forlader Kongens Have og bevæger mig til fods mod den ældste del af Middelalderbyen. Her på hjørnet af Møntergade og Gl. Mønt oplever jeg disse enestående husrækker af velbevarede huse fra 17-1800 tallet. Store dele af de gamle bygnings karreer her i kvarteret blev bortsaneret omkring 1900-30 for at give plads til store beton- og kontorbygninger samt gennemkørende store vejanlæg. Heldigvis var der besindige københavnere, der fik stoppet denne overdrevne vandalisme mod Københans bygningsmæssige kulturhistorie. Men mange smukke gamle 17-1800 tals bygninger var allerede gået tabt.

Hjørnet af Møntergade og Gl. Mønt – husrække med velbevarde bygninger fra 17-1800 tallet:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

HJørnet af Møntergade og Gl. Mønt. Udsigt mod husrække af velbevarde bygninger fra 17-1800 tallet. Foto kl ca. 9.30 den 30 marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Jeg forsætter gennem Klareboderne og når frem til Købmagergade med det nu nedlagte Kongelige Posthus:

Det er tidlig formiddag med et smukt lys med få mennesker i gaderne – med eller uden corona mundbind.

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Det Kongelige Posthus, Købmagergade. Foto kl ca. 9.35 den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Jeg forsætter ad Valkendorfsgade frem til Helligåndskirken med det smukke haveanlæg, legeplads og en af byens ældste bygninger “Helligåndshuset”, som var hospital bygget i mursten i 1449 med bevarede søjler i det store rum.

Helligåndskirken opført som gotisk kirke i et stort klosteranlæg 1469, delvis nedbrændt under den store brand i København 1728, genopført i 17-1800tallet og rekonstrueret med det originale spir i 1880:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Helligåndskirken opført med Helligåndshus (hospital) og gotisk kirke 1449-69, som del af et Gråbrødremunkenes klosteranlæg fra 1200-tallet på nuværende Gråbrødre Torv. Her til venstre på foto på kirkens vestside findes den originale indgangsportal fra 1612 skænket af rådmand Thomas Lorck. Foto den 30. marts 2021 kl. 9.40 af Erik K Abrahamsen.

Helligåndskirken opført med Helligåndshus (hospital) og gotisk kirke 1449-69, som del af et Gråbrødremunkenes klosteranlæg fra 1200-tallet på nuværende Gråbrødre Torv:

Afslappet steming på bænkene ved kirkens 1600´tals originale indgangsportal, hvor livet nydes denne tidlig formiddag.

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Helligåndskirken med original indgangsportal fra Christian den 4´tid. Foto set fra Amagertorv mod kirken og haveanlæg omgivet af jerngitter med store låger den 30. marts af Erik K Abrahamsen.

På vej mod Brolæggerstræde passerer jeg Strøget og på Vimmelskaftet vælger jeg at gå gennem Badstuestræde. 

Hele dette beboelseskvarter tæt på Gl. Strand udgør bygningsfundamenterne for den ældste bebyggelse af København helt fra før “byens grundlæggelse” af Bisp Absalon i 1167. Kvarteret har været hærget af 3 store brande i 1685, 1728 og 1795, hvor alle huse brændte ned til fundament. Efter hver brand blev alle husene genopført – sidste gang i 1800 tallet i den nyklassiske stil.

Jeg går gennem porten til Brolæggerstræde 6 og træder ind på denne smukke gårdsplads omgivet af 1800-tals beboelses- og pakhuse.

Her har min søster Marianne lejet sig ind på en skriveplads i et stor åbent lokale i opgang H:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Brolæggerstræde 6, København. Udsigt mod gårdens husfacader fra år 1800 med 3 renoverede tirader, hvor man trækker sig tilbage for at besørge. Foto kl 10 den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

 

En stentrappe fører op til en dør – opgang H i en sidebygning. Den åbner jeg og går ad en smal trætrappe en etage op, hvor min storesøster  Marianne Abrahamsen står i døren og tager imod med åbne arme. Jeg går ind i et smukt stort lokale med et fint lysindfald og ca. 8 skriveborde, hvor der idag sidder 2 personer og arbejder. Der er afskærmede samtale- og hvilerum samt toilet og køkken. Længst tilbage i lokalet med lysindfald fra store vinduer ud til gården viser Marianne mig ind i en lækker dagligstue med lænestol, stor blød sofa og et flot lavt egetræsbord. I disse behagelige omgivelser skal vi de næste 1-2 timer udveksle tanker, visioner og ideer omkring af udvikle et foredrag fra det skrevne ord i Mariannes netop udkomne bog “Tuxens Breve – mellem kunst og kærlighed”, Frydenlund Forlag, 2020 om vore fælles oldeforældre Laurits og Ursule Tuxens 14 årige ægteskab 1886-99. Ursule døde af tuberkulose den 6. august 1899.

 

Laurits Tuxen og Ursule de Baisieux. Forlovelsesfoto 1885 af Hansen og Weller, København:

Originalt foto.

Laurits Tuxen og Ursule de Baisieux. Forlovelsesfoto 1885 af Hansen og Weller, København. Foto efter original foto i maj 2017 af Erik K Abrahamsen.

 

 

I disse omgivelser går der mange tanker gennem mit hoved. Marianne forlader denne aflukkede dagligstue i 5-10 min. for at tilberede en kop kaffe med blødt brød. Jeg lader min tanker få frit løb og oplever mig siddende i en tidsløs lomme på 400 år midt i det allerældste kvarter i København. Mod vest munder Brolæggerstræde ud i Nytorv/Gammeltorv med det monumentale Doms- og tidligere Rådhus opført af C. F. Hansen 1805-15. Domhuset er bygget på brandtomten af Københavns Vajsenhus opført 1727 og nedbrændt under den store Købenavn brand i 1795.

I dette Vajsenhuset som er det offentliges hjem for forælderløse børn blev Marianne og min 3x tipoldefar Christian Frederik Andreas Wulff (1736-1809)  indskrevet i 1744, kun 9 år gammel. Hans mor var død, da han var 3 år gammel og hans far løjtnant Andreas Wulff (1694-1744) døde i 1744. Christian Frederik Andreas Wulff er nu forældreløs og bor og får undervisning på det Kongelige Vajsenhus fra 1745-51. Den 15. april 1751 rejste han som 15-årig  i den grønlandske Handels Tjeneste til kolonien Christianshaab i Grønland.

Hans oldebarn Louis Emil August Wulff (1850-1921) skriver i familiens stamtavle: citat start, “– “1757  forflyttet til Kolonien Sydbay som Assistent ved handelen. 1764 Kjøbmand ved Kolonien Holsteinsborg. Forlod 2-8-1767  Grønland og kom 7-10 s. A. til Kjøbenhavn. 1-9-1768 pakhusskriver ved den Grønlandske handel i Kjøbenhavn. Absolverede s. A. examen juridicum (exam. juris)” citat slut. Louis Emil August Wulff er Marianne og min morfar Flemming Wulffs far. I København stifter Christian Frederik Andreas Wulff familie og bliver far til 6 børn og lægger endnu en sten/gren på vor families mere end 400 års gode liv – uddannelsemæssigt og økonomisk. 

For overblikkets skyld har jeg kun nævnt mandlinierne – slægtens kvinder er midst lige så væsentlige at fremhæve – men herom kan læses i mine artikler under “LINKS” i slutningen af denne artikel.

Disse tanker fører mig til en anden forældreløs dreng Elias Tuxen (1755-1807). Han er født 1755, som søn af Kapellan ved Vor Frelsers Kirke på Christianshavn Manderup Pedersen Tuxen (1716-60). Som 3-årig dør hans mor og som 5-årig i 1760 mister han sin far og alle familiens 7 børn bliver forældreløse. Her kommer redningen gennem, at alle familiens børn adopteres af menighedens familier og placeres rundt om i boliger på Christianshavn. Det skete for Elias Tuxen, som er vor 3x tipoldefar og efter skolegang påbegynder han officersuddannelse i Søværnet på Flådestation Holmen – kun et par hundrede meter fra sin bolig. Kaptajnløjtnant Elias Tuxens ældste søn Kommandørkaptajn Peder Mandrup Tuxen (1783-1838) er far til Kommandør, Direktør for Orlogsværftet Nicolai Elias Tuxen (1810-81). Og hans søn er vor oldefar maleren Laurits Tuxen (1853-1927).

Dette er blot 2 afsæt i vor familiekrønike:

2 slægter Tuxen og Wulff som gennem venskaber i 1800-tallet bliver tæt forbundet, idet begge vore tipoldefædre Emil Andreas Wulff (1811-90) og Nicolai Elias Tuxen (1810-1891) går i samme klasse og uddannes som søofficerer med udnævnelse til secondløjtnanter i 1829. I 1915 bliver deres børnebørn Yvonne og Flemming familiemæssigt beslægtet gennem ægteskab: mellen Mariannes og min mormor Yvonne Tuxen (1894-1987) i sit 40 årige ægteskab med vor morfar Flemming Wulff (1890-1955).

Deres førstefødte er vor mor Birthe Ursula Wulff (1916-2000), som i 1942 blev gift med vor far Poul Kristian Abrahamsen (1903-62). I dette ægteskab fødes Marianne 1943, jeg Erik Kristian 1945 og Helle Margrethe i 1947.

Døren går op og Marianne træder ind med kaffe og kage og vor fælles sparringstime begynder med glæde, humør, energi og humor. Netop idag er der i Kristeligt Dagblad udgivet en kvalificeret rosende anmeldelse af hendes bog med en flot indføring i bogens hovedpersoner på godt og ondt. Anmelderen er virkelig seriøs og bogens historie har ramt ham dybt i hjertet.

Og det er det et foredrag skal kunne. Åbne og visualisere i talesprog bogens hovedpersoner, deres livsgrundlag, drømme, tanker, op- og nedture, glæder og sorger, så tilhørerne kan spejle deres eget levede liv i dem.

Efter 1,5 time har vi begge fået fortalt, argumenter og udtrykt vore ideer og tanker om et sådant foredrag. Vi er begge lettede og har nydt samværet.

Jeg ledsages af Marianne gennem de stille skrivelokaler, idet jeg hilser på de arbejdende mennesker ved skrivebordene og forlader dette dejlige sted med ønsket til Marianne om alt godt videre i processen. Jeg modtager en stor tak for min sparring, som jeg tidligere havde deltaget regelmæssigt med i hele Mariannes 4 årige skriveproces med start i efteråret 2016. Fysisk påbegyndte Marianne den fokuserede skriveproces med skrivepult i Læsesalen på Diamanten, Det Kongelige Bibliotek, der jo var åben i hele perioden frem til bogens udgivelse 4. december 2020.

Sikken et privilegium for mig at kunne deltage engagerende i tilblivelsen af en stor og væsenlig periode i vor familiekrønike.

 

Jeg lister sagte ned ad trapperne, ud på gårdspladsen og finder min cykel i stativ i Brolæggerstræde.

Nu går min vej via Knabrostræde til Nybrogade og Gammel Strand ud til Holmens Kanal og med udsigt til Christiansborg Slot, Slotskirke og Thorvaldsens Museum:

 What a view!

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Nybrogade og Gammel Strand. Udsigt mod Holmens Kanal, Christiansborg Slot med København højeste tårn og spir på 106 m og Thorvaldsens Museum. Foto kl ca. 11.45 den 30 marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Herinde bag Christiansborg Slots tykke granitsten hænger Laurits Tuxens store maleri “Christian IX og dronning Louise med familie i havesalen på Fredensborg, 1883-86, 440 x 670 cm i slottets repræsentationslokaler.

Laurits Tuxen afsluttede maleriet november 1885 og februar 1886, mens han den 30 november 1885 var blev forlovet med Ursule de Baisieux. I hele forlovelsestiden og frem til deres bryllup i Bruxelles den 6. marts 1886 opholdt Ursule sig hos sin familie i Belgien. I disse ca. 3 måneder skrev Laurits og Ursule sammen hver dag på fransk og det er disse mere end 100 kærlighedsbreve, som min søster Marianne Abrahamsen fik som gave i 1997 af vor mor Birthe Ursula Abrahamsen (1917-2000) og som Marianne har oversat, kommenteret og sat i kulturhistorisk sammenhæng i sin bog “Tuxens breve – mellem kunst og kærlighed “,  og udgivet på Forlaget frydenlund den 4. december 2020.

Bemærk maleriets komposition med den store kongelige familie omgivet af ungdom og små børn legende overalt i maleriet. Gentagelse af det store maleri.

“Christian den 9 og dronning Louise i Havesalen på Fredensborg Slot i 1883” malet af Laurits Tuxen 1883-85. Olie på lærred 75 x 100 cm. Det Statslige Museum i Pavlovsk. Maleriet har tilhørt zar familien. Udstillet på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot  29. august – 1. december 2013 på udstillingen “Danmark og Zarernes Rusland 1600-1900”:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Laurits Tuxen: “Christian IX og dronning Louise med familie i havesalen på Fredensborg, 1883-86. Gentagelse af det store maleri.“Christian den 9 og dronning Louise i Havesalen på Fredensborg Slot i 1883” malet af Laurits Tuxen 1883-85. Olie på lærred 75 x 100 cm. Det Statslige Museum i Pavlovsk. Maleriet har tilhørt zar familien. Udstillet på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot  29. august – 1. december 2013 på udstillingen “Danmark og Zarernes Rusland 1600-1900”. Foto af Erik K Abrahamsen 16. november 2013

Nybrogade og Gammel Strand.

Udsigt mod Holmens Kanal, Slotsholmen med Thorvaldsens Museum og længst borte statue af bisp Absalon som feltherre på Højbro Plads samt tårn og spir på Nikolaj Kirke:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Nybrogade og Gammel Strand. Udsigt mod Thorvaldsens Museum på Slotsholmen og længst borte Absalons Statue på Højbro Plads og tårn og spir på Nikolaj Kirke. Foto i retning øst kl. ca 11.45 den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Jeg nyder denne middagsstund med sol, varme ro og fred her i Middelalderbyen, hvor kun få biler passerer.

Jeg går langs Holmens Kanal trækkende på min cykel og vil nu opleve denne dejlige by med dens mennesker her idag, hvor Danmark er delvis genåbnet efter en 3 måneders lockdown i den 2´corona bølge, der ramte Danmark fra medio december 2020.

Gammel Strand ud til Holmens Kanal – sol nydende mennesker på kajen:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

 

Gammel Strand ud til Holmens Kanal. Udsigt mod Absalon statue på Højbro Plads og spiret på Nikolaj Kirke. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Udsigt mod Gammel Strand med opstillet Fiskerkone, der markerer alle de fiskerkoner der her solgte Øresundsfiskernes daglige fangstlandinger på dette fiskemarked siden Middelalderen og helt frem til 1958. I det år åbnede et nyt fiskemarked i Sydhavnen og fiskerbådene forsvandt fra Gammel Strand.

Fiskerkone af granit opstillet 1940 of udført af billedhugger Chr. Svejstrup-Madsen:

Gammels Strand med statue af Fiskerkone udført i granit og opstillet 1940. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Udsigt mod Holmens Kanal og Gammel Strand fra broen ved Højbro Plads:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Udsigt mod Holmens Kanal og Gammel Strand fra broen mellem Højbro Plads og Christiansborg Slotsplads. Foto i retning vest den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Udsigt fra broen ved Højbro Plads mod det tredje Christiansborg Slot opført 1906-28 og Børsen bygget 1618-21:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Udsigt mod Christiansborg Slot opført 1906-28 af slotsarkitekt Thorvald Jørgensen (1867-1946). Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Højbro Plads med rytterstatue af bisp Absalon af Roskilde – her som feltherre og titulær grundlægger af byen København i 1167: 

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Højbro Plads med rytterstatue af bisp Absalon som feltherre. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

 

Klokken er ved at være 12.00 og mennesker myldrer frem overalt på Strøget, Amagertorv og i Købmagergade for at nyde det gode vejr og handle i alle de genåbnede detail butikker. Stormagasiner og storcentre forventes først at åbne for handel efter påske den 13 april 2021. Ude- og indendørs servering på restauranter og cafeer er først tilladt efter den 21. april 2021 (udendørs servering) og 6. maj  2021 (forventet genåbning af indendørs servering) – men pølsevognen er åben, så man kan nyde en hotdog med hele pivtøjet!

Udsigt mod Amagertorv, Storkespringvandet og Danmarks nationalkøretøj: cykler på rad og række – ordnung must sein:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Udsigt mod Amagertorv, vort nationalkøretøj cyklen og en åben pølsevogn. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Strøget i København City.

Udsigt mod Amagertorv, Storkespringvandet og Købmagergade:

Storkespringvandet blev afsløret 1894 og udført af Vilhelm Bissen og og maler Edvard Petersen (1841-1911) i forening. Iøvrigt er det ikke storke, men hejre  som pryder springvandet!

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Strøget i København City. Udsigt mod Amagertorv, Storkespringvandet og Købmagergade. Foto den tirsdag 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen

Strøget i København City.

Udsigt mod Amagertorv med Storkespringvandet:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Strøget i København City. Udsigt mod Amagertorv med Storkespringvandet. Foto tirsdag den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

På min gåtur op gennem Købmagergade bemærker jeg de lange køer uden for de store specialbutikker – folk står med mundbind og 1-2 m afstand og venter på adgang til butikken, hvor der er restriktioner på, hvor mange der samtidigt må opholde sig indendøre.

Nu er jeg nået frem til Kultorvet – det er frokosttid og mange mennesker har placeret sig på det tilladte område central på pladsen med deres netop købte take-away måltid fra områdets mad udsalgsbutikker:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Kultorvet hvor frokosten nydes central på pladsen. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Kultorvet beliggende mellem Købmagergade og Frederiksborggade – der handles livligt på det udendørs blomstermarked:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Kultorvet. Livlig handel på det udendørs blomstermarked. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Jeg slutter min reflektions- og oplevelsestur på Israels Plads med de 10 år gamle Torvehaller og den store åbne plads for rekreation, leg og sport:.

Torvehallernes mange specialbutikker er åbne, og alle gæster opfordres til at afspritte hænder, holde afstand og bruge mundbind:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Israels Plads. Indenfor i Torvehallerne. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Torvehallerne: Special butik “FISK OG SKALDYR” – alle – på begge sider af udstillingsmontrene – bruger mundbind:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Israels Plads, Torvehallerne. Special butik “Fisk og skaldyr”. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Israels Plads.

Mellem de 2 store overdækkede torvehaller ligger dette store frugt- og blomstermarked ude i det fri:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Israels Plads. Stor frugt- og blomstermarked mellem de 2 store torvehaller. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

 

Israels Plads – samlingssted for leg, sport og rekreation.

Klokken er nu 12.30 –

og her er masser af “rum”, hvor frokosten kan nydes i en afslappet atmosfære:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Israels Plads med stort åben rum for rekreation, leg og sport. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Israels Plads – samlingssted for leg, sport og rekreation.

Her er masser af “rum”, hvor frokosten kan nydes i en afslappet atmosfære – og med opfordring på gul stander:

“HUSK STADIG AT HOLDE AFSTAND”

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Israels Plads. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Israels Plads – samlingssted for leg, sport og rekreation:

Israels Plads er placeret i det tidligere voldareal fra Københavns befæstning mellem Botanisk Have og Ørstedparken.

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Israels Plads placeret i det tidligere voldareal fra Københavns befæstning mellem Botanisk Have og Ørstedparken, som ses i baggrunden. Foto tirsdag den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

Israels Plads – samlingssted for leg, sport og rekreation.

Her er masser af “rum”, hvor frokosten kan nydes i en afslappet atmosfære:

Klik på fotos og brug din zoom kontol og du ser dem i stort format.

Israel Plads- samlingssted for leg, sport og rekreation. Foto den 30. marts 2021 af Erik K Abrahamsen.

 

Jeg håber, at du har nydt denne oplevelses- og refleksionstur gennem det gamle København denne tirsdag formiddag lige før PÅSKE 2021.

 

Links: (Klik på tekst)

 

Title: Stamtavle over Lieuntenant Andreas Wulff (1691-1744) efterkommere –
Mine artikler på dansk og engelsk om Københavns 1000 årige historie: (Klik på tekst)

Enjoy life – be happy!

 

 

 

Tekst og fotos Copyright Erik K Abrahamsen 2021

All rights reserved

 

 

 

 

Melby, Nordsjælland den 2. april 2021

De bedste hilsner

Erik

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *